Πως να μείνεις αφοσιωμένος στη δουλειά σου


12 Ιουνίου, 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Blog



Ακόμα και να λατρεύεις τη δουλειά σου, υπάρχουν ημέρες που αναπόφευκτα θα βρεθείς σε μια διάθεση: θέλω να κάτσω στον καναπέ μου και να λιώσω. Είναι ανθρώπινο και μη νιώθεις μοναξιά, γιατί σε όλους συμβαίνει. Επειδή, είμαστε σωστοί επαγγελματίες, δεν παίρνουμε άδειες παρά μόνο για σοβαρούς λόγους και όχι απλά επειδή δεν είμαστε στα κέφια μας.

Αν βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας σου ή δουλεύεις από το σπίτι, έχεις όγκο δουλειάς και τα deadlines σε κυνηγούν, ενώ εσύ το μόνο που θες είναι να δεις τα 13 επεισόδια, της τελευταίας αμερικάνικης σειράς, που σου έχει γίνει εμμονή, σου έχω μερικά tips να σε κρατήσουν σε εγρήγορση.

1. Σκέψου τους λόγους που κάνεις αυτή τη δουλειά

Ακόμα και αν η εργασία σου, είναι αυτό που λέμε το dream job σου, πρέπει ανά διαστήματα να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Πολλές φορές, ξεχνάμε πως αυτό που κάνουμε είναι αυτό που αγαπάμε και επιλέξαμε. Αν από την άλλη, κάνεις αυτή τη δουλειά για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, θα πρέπει να θυμάσαι, πως υπάρχει μεγάλη ανεργία εκεί έξω, επομένως ακόμα και αν δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, φρόντισε να το κάνεις καλά, γιατί είναι η πηγή του εισοδήματος σου. Που εδώ που τα λέμε, είναι και το βασικό.

2. Οργανώσου

Φτιάξε, από το προηγούμενο απόγευμα το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας σου. Θέσε προτεραιότητες και ξεκίνα με τα “επείγοντα” νωρίς το πρωί και συνέχισε με τα λιγότερο σημαντικά. Μέχρι το τέλος της ημέρας, θα έχεις βγάλει πολλή δουλειά και κοιτώντας τα αποτελέσματα, θα πάρεις δύναμη για να συνεχίσεις. Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο κουράγιο παίρνουμε να συνεχίσουμε.  Ενδιάμεσα, κάνε διαλείμματα για να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος σου.

3. Συζήτησε το

Μίλα για το πρόβλημά σου, με τους συναδέλφους ή με τον προϊστάμενο /διευθυντή σου. Πες τους πως βρίσκεσαι σε επαγγελματικό τέλμα και μαζί θα βρείτε τις αιτίες, αλλά κυρίως θα δουλέψετε τoυς τρόπους ώστε, να αντιστραφεί  η αρνητική διάθεση που έχεις απέναντι στη δουλειά. Άλλωστε σε όλους συμβαίνει να θέλουν να τα βροντήξουν όλα και να φύγουν. Όμως πόσοι το κάνουν; Δούλεψε με τον εαυτό σου και με τους συναδέλφους σου και θα δεις πως όλα διορθώνονται.

4. Διάβασε

Τα self-help, βιβλία πολλοί τα κοροϊδεύουν, όμως υπάρχουν εκδόσεις που πραγματικά μπορούν να σου προσφέρουν απαντήσεις. Σίγουρα δεν θα σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά έστω και μία φράση μπορεί να είναι αυτό που θες να ακούσεις. Μη μείνεις μόνο σε αυτά όμως. Διάβασε και λογοτεχνία. Οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες στο βιβλίο θα σε μεταφέρουν σε άλλο σύμπαν, θα σε κάνουν να ξεχαστείς αλλά κυρίως θα σου δώσουν ιδέες και θα σε βοηθήσουν να βρεις την χαμένη δημιουργικότητα και όρεξη σου.

5. Παράτησε κάτι

Όχι δεν εννοώ τη δουλειά σου. Εντάξει, αν μπορείς δεν θα σε σταματήσω εγώ, αλλά το θεωρώ ακραίο. Αν, στη δουλειά έχεις αναλάβει παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που αντέχεις, συζήτησε το με τους συναδέλφους σου, ώστε να σε βοηθήσουν για μερικές ημέρες, μέχρι να βρεις το φυσιολογικό ρυθμό σου. (Να είσαι προετοιμασμένος όμως να κάνεις και εσύ το ίδιο για εκείνους.) Αν έχεις κάποια δραστηριότητα/χόμπι, που πριν σε έκανε χαρούμενο/η και τώρα απλά σε καταπιέζει ίσως θα πρέπει να το διακόψεις προσωρινά. Ακόμα, αν υπάρχουν άνθρωποι/σχέσεις στη ζωή σου, που σου ρουφάνε την ενέργεια, απομάκρυνε τους για λίγο. Η μερική απομόνωση θα σου φανεί σαν μάννα εξ ουρανού.

ΥΓ: Αν βλέπεις πως δεν αλλάζει η ψυχολογία σου, ίσως έχεις ανάγκη από κάποιον ειδικό σε θέματα εργασιακής ψυχολογίας ή χρειάζεσαι επειγόντως μερικές ημέρες διακοπές.